sábado, 16 de abril de 2016

Xerrada Literària. "Les cartes del veí anglès"


Biblioteca Josep Roig i Raventós
 
El passat 9 de març es va desvetllar una gran incògnita: quines són les cartes del veí anglés? Portava gairebé una setmana cercant al google, al catàleg Aladí , preguntant al meu pare, a amics, a companys dels clubs de lectura…  per si reconeixien aquest enigmàtic títol que no corresponia a cap obra escrita.

Quan a l´inici de la Xerrada Literària Elena Cejas va parlar d´un veí que havia mort fa 400 anys… llavors vaig caure. A més a més, també tenim un veí de “La Mancha” del qual vam parlar. Brillant elecció del “leitmotiv” de la xerrada: Shakespeare vs. Cervantes.

Encara que amb celebracions molt diferents en protagonisme al Regne Unit i l´estat espanyol, fa 400 anys de la mort dels dos escriptors. Cervantes com a creador de la novel.la moderna, incorporant una forma novedosa, un cant a la llibertat enfrontat a la literatura preexistent (amb propòsits, funcions, al servei dels poders) que incorporava com a centre el propi ésser humà i tractava la ficció amb una versemblança que l´aproximava a la realitat.

Amb aquesta nova perspectiva coincideix amb Shakespeare, que tracta amb la seva extensa – difosa, representada, filmada, adaptada, pintada … - obra les més fosques passions, els sentiments universals, i per això el sentim molt a prop, com un amic, com un veí que ens escriu unes cartes (magistral com hem arribat a aquest punt). El secret està possiblement en fixar-se en històries de casa seva que mouen el món, en fer que unes obres no gaire extenses però nombroses (entre comèdies, tragèdies, dramàtiques, històriques, líriques) han perdurat fins l´actualitat.

Podem anar més enllà? És clar que sí. A la xerrada Elena Cejas ens  proposa - seguint a autors com Javier Marías-  la “relectura” de molts passatges de les obres de Shakespeare per descubrir autèntiques “perles” d´estil i càrregues de profunditat (cant d´Ofèlia a la Reina en Hamlet, diàleg de les mans tacades a Macbeth, per exemple, pero hi han moltes més).
Us adjunto enllaç a l´especial 400 Aniversari Shakespeare de "El País"

No hay comentarios:

Publicar un comentario